X
  • اولین و تنها مرکز اقامتی درمانی محرک ها در ایران

برچسب ها

مقاله های تخصصی

سبب­ شناسی گرایش به اعتیاد و نگرش مثبت به آن (قسمت اول)

علل و عوامل مختلفی در ابعاد درون­‌فردی، بین­‌فردی و محیطی در گرایش افراد به مصرف مواد مخدر و وابستگی به آن تاثیر دارد که در زیر بدان­ها اشاره می­کنیم:

الف) خانواده

اولین سیستم اجتماعی که فرد در آن زندگی خویش را آغاز و فرایند رشدی خود را پایه­‌ریزی می­‌کند خانواده می‌­باشد، مکانی که دربرگیرنده آمیخته­‌ای از خرده­ نظام­‌های کارکردی شامل خرده ­نظام والدینی، زوجی و همشیره­‌ها است که هرکدام دارای مجموعه‌­ای از وظایف و تکلالیف کارکردی هستند، تکالیفی که رسیدگی به آن­ها ضمن اینکه داشتن خانواده‌ه­ای منسجم را ممکن می‌­سازد، امکان به فعلیت رساندن استعدادها و توانایی ­های رشدی بالقوه اعضا به ­ویژه فرزندان را ممکن می­‌سازد (گولدنبرگ و گولدنبرگ، ۲۰۱۵، ترجمه­ی حسین­ شاهوبراهوتی، نقشبندی و ارجمند، ۱۳۹۵).

خانواده اولین نهاد در جامعه­ پذیری می­‌باشد و در برخی موارد نقش مهم خانواده به ­عنوان عامل مستقیم و اصلی جرم و جنایت، انکارنشدنی است و در بسیاری از نظریه­‌های جرم­‌شناسی به ­ویژه نظریات بی‌­سازمانی اجتماعی، نظریات یادگیری اجتماعی و نظریات کنترل اجتماعی، خانواده دارای نقش اصلی است و همچنین پژوهش‌­های تجربی زیادی رابطه خانواده و ابعادِ عملکردی آن را با رفتارهای بزهکارانه در نوجوانان و جوانان پیدا کرده‌­اند (دهقان، ۱۳۹۵).

زمانی که سیستم خانواده با نقص کارکردی مواجه باشد و انسجام ساختاری در آن وجود نداشته باشد، ضمن اینکه فرصت و زمینه‌­ی رشد ابعاد وجودی اعضا را دشوار و حتی غیرممکن می‌­سازد بلکه زمینه‌­ی نگرش مثبت و گرایش آن­ها را به کارکردها و نابهنجاری­‌های اجتماعی نظیر اعتیاد را نیز فراهم می­‌کند (عیسی­نژاد، ۱۳۹۶).

از دیگر ابعادِ سیستم خانواده که نقش زیادی در سوق­ دادن فرزندان به نگرش مثبت به اعتیاد و حتی مصرف آن دارد خلل در سیستم نظارتی و حمایتی والدین است، در واقع فرزندان جهت داشتن رشد سالم سطحی از نظارت و حمایت والدین در قالبی سالم و منسجم نیاز دارند، نظارتی که فقدان آن و یا ناسالم ­بودن آن منجر به افزایش احتمال گرایش فرزندان به اعتیاد و مصرف مواد مخدر و همچنین روابط نامشروع و سرقت می­‌شود (فراهانی و مهریار، ۱۳۸۹).

وانگ، استانتون، لی، کوترِل، دِویوکس و کالجی (۲۰۱۳) در پژوهش خویش نشان داد که خانواده­‌هایی که نظارتی بر فرزندانشان ندارند و یا نظارتی بیش از حد و افراطی بر فرزندانشان اعمال می‌­کنند و آزادی طبیعی که باید از داشته باشند را از آن­ها سلب می­‌کنند، به احتمال بیش­تری منجر به شکل­گیری نگرش مثبت فرزندان نسبت اعتیاد می­‌شوند و گرایش فرزاندشان را به اعتیاد و سوء مصرف مواد تحریک می­‌کنند، درواقع آن­ها نشان دادن فرزندانی که در چنین خانواده­‌هایی زندگی می­‌کنند احتمال گرایششان به مصرف مواد مخدر نسبت به سایر فرزندان در سطح بالاتری قرار دارد.

پین­هیرو، ماگالهیس، هورتا، داسیلوا، سوسا و فلِمینگ (۲۰۰۶) در پژوهشی به بررسی نقش سیتم خانواده بر اعتیاد به مواد مخدر فرزندان پرداختند و طی آن به این نتیجه رسیدند که فرزندانی که در محیط خانواده روابط مطلوبی را با والدین خویش تجربه نمی­‌کنند و صمیمیت ارتباطی را در تعامل با آن­ها لمس نمی‌­کنند در مقایسه با فرزندانی که چنین مزایای بین ­فردی را تجربه و ادراک می­‌کنند پرش مثبت­‌تری به مواد مخدر دارند و بیش­تر احتمال دارد به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا کنند.


بارنو، لوچت و فریبرگر (۲۰۰۲؛ به­نقل از عیسی­نژاد، ۱۳۹۶) نیز در پژوهش خویش گزارش کردند که مصرف الکل، تنباکو و یا مواد دیکر توسط والدین یا سایر اعضای خانواده، نگرش مثبت خانواده به مواد و پذیرش مصرف آن، دلبستگی ضعیف با والدین در هر یک از مراحل رشد، آزار جسمی و جنسی درون-خانوادگی، بی­‌ثباتی اقتصادی و مدیریت ضعیف خانواده مهم­ترین ابعاد خانوادگی هستند که در گرایش فرزندان به مواد مخدر و جهت نگرششان نسبت به این ماده مخرب تاثیر معناداری دارند. والدینی که نسبت به وظایف و تکالیف والدگری خویش بینش کافی ندارند و نمی­‌دانند در قبال فرزندانشان چه مسئولیت‌­ها و حقوقی دارند در تعامل با فرزندانشان با تعارضات و اختلافات کارکردی بیش­تری مواجه می‌شوند، اختلافاتی که از طریق تشدید احساسات منفی در فرزندان زمینه­‌ی گرایش آن­ها به مصرف مواد مخدر فراهم می­ک‌ند (آرناس و گریف، ۲۰۰۰).

بنجت، بورجس، مدینا­مورا و مِندز (۲۰۱۳) در پژوهش خویش نشان دادند افرادی که به مصرف مواد مخدر اعتیاد دارند، نسبت به افراد عادی محیط خانوادگی استرس­زاتری را تجربه کرده­‌اند، به­‌عبارت دیگر این افراد در پژوهش خویش نشان دادند که هر چه سطح استرس موجود در خانواده فرد بیش­تر باشد احتمال گرایش وی به مصرف مواد مخدر در سطح بالاتری قرار دارد. خشونت و پرخاشگری کارکردی در محیط خانواده، به‌­ویژه خشونت اعمال­‌شده برعلیه فرزندان از دیگر عواملی است که منجر به قطع ارتباط فرزندان با سیستم خانواده و گرایش آن­ها به همسالان ناسالم می­‌شود، گرایشی که زمینه­‌ی شکل­‌گیری نگرش مثبت نسبت اعتیاد و تجربه‌­ی مواد مخدر و الکل را در آن­ها تا حد زیادی افزایش می­‌دهد (اپلیارد، برلین، روسام­بلام و دودگی، ۲۰۱۱).

استارک­روبلسکی و پل (۲۰۰۶؛ به­نقل از عیسی­نژاد، ۱۳۹۶) دریافتند که سبک­های والدگری (اقتداری، استبدادی و بی­اعتنا) با مصرف مواد مخدر در نوجوانان ارتباط دارد، درواقع آن­ها در پژوهش خویش به این نتیجه رسیدند که وجود سبک والدگری مستبدانه و بی­اعتنا احتمال گرایش افراد به مصرف مواد مخدر را تا حد زیادی افزایش می­دهد.

زمانی که متاثر از عوامل درون­فردیِ بین­فردی و محیطی سیستم خانواده و چهارچوب ارتباطی آن با تعارض و آشفتگی مواجه می­شود، ارضای نیازهای درون­فردی و بین­فردی اعضا با اختلال مواجه می­‌شود، اختلالی که با ایجاد حدُی از تنش درونی در اعضا به­ویژه فرزندان، گرایش آن­ها را به نابهنجاری­‌های اجتماعی نظیر مصرف مواد مخدر و الکل را فراهم می‌کند (برنا، ۱۳۹۵).

فرزندان به ­ویژه در سنین آغازین زندگی به ارتباط توام با مراقبت با مراقبین خود که معمولا والدین هستند نیاز دارند تا در طی آن ارضای نیازهای دلبستگی خویش را ممکن سازند و داشتن زندگی توام با امنیت را برای خویشتن ممکن سازند، با این حال داشتن پیوندی مطلوب و توام با نوازش با والدین برای بسیاری از افراد امکان­پذیر نیست، که این امر احتمال درگیرشدن این افراد را در انحرافات اجتماعی نظیر اعتیاد تا حد زیادی افزایش می­دهد (نوری، ۱۳۹۳).

ادامه دارد …

نویسنده: فائزه عاطفی کارشناس مددکاری اجتماعی جمعیت خیریه تولد دوباره

Related

مفهوم اعتیاد و سیر شکل‌گیری اعتیاد

مفهوم اعتیاد و سیر شکل‌گیری اعتیاد

اعتیاد از لحاظ لغوی به‌معنای استفاده مکرر از یک شیء و یا انجام متعدد و متداوم یک فعل خاص می‌باشد

Read More >
کار و بهبودی

کار و بهبودی

سوالی که فکر اکثر بیماران را بعد از ترک درگیر مینماید اینست که بعد از ترک سرکار بروم یا نه؟

Read More >
احساس گناه در اعتیاد

احساس گناه در اعتیاد

احساس گناه به طور بلقوه از مخربترین عاطفه است و افزایش ا...

Read More >

مقاله های تخصصی

اصول اولیه ارتباط با بیمار معتاد

اصول اولیه ارتباط با بیمار معتاد نکاتی مهم و ساده که بهتر است هنگام گفتگو با بیمار معتاد آنها را به خاطر داشته باشیم:

چرا مردم مواد مخدر مصرف می‌کنند؟

بیشتر مردم می‌گویند دلیل مصرف مواد مخدر یا الکل، به‌قول معروف «حال کردن» است. اما داستان به این سادگی نیست. خوردن، خوابیدن، بازی و ورزش، کار، جنگ و عشق، حال ما را خوب می‌کند، پس مواد مخدر چرا؟

ترس از تنهایی چیست و آیا از تنهایی وحشت دارید؟

ترس از تنهایی یا وحشت تنها ماندن چیست؟ تنها بودن، حتی در یک مکان معمولاً آرامش‌بخش مانند خانه، می‌تواند منجر ب...

اعتیاد جنسی چیست؟

اعتیاد جنسی شامل افرادی می‌شود که از ارتباط جنسی یا پورنوگرافی برای برآورده کردن نیازهای غیر جنسی بهره می‌برند که به آنها معتادان جنسی گفته می‌شود.

مفهوم اعتیاد و سیر شکل‌گیری اعتیاد

اعتیاد از لحاظ لغوی به‌معنای استفاده مکرر از یک شیء و یا انجام متعدد و متداوم یک فعل خاص می‌باشد

کرافت : رویکرد تقویت اجتماع و آموزش خانواده

استفاده از مشارکت خانواده، تمرکز بر آموزش و تغییر رفتار اعضای خانواده

اختلالات روانی همزمان با سوء مصرف مواد

هنگامی که فردی هم مشکل سوء مصرف مواد و هم یک مشکل سلامت روان مانند افسردگی، اختلال دوقطبی یا اضطراب دارد، به آن اختلال همزمان یا تشخیص دوگانه گفته می شود.

تست شیشه چندین مصرف‌کننده کوکایین مثبت شده است

یک پزشک درمانگر اعتیاد خبر داد: اخیرا بر روی حدود ۶ الی ۷ مریض مصرف کننده کوکائین آزمایش‌هایی انجام دادیم و تست...

علل و عوامل مؤثر بر اعتیاد

اعتیاد یک بیماری زیست شناختی، روان شناختی و اجتماعی است. عوامل متعددی در اتیولوژی سوء مصرف و اعتیاد مؤثر هستند که درتعامل با یکدیگر منجر به شروع مصرف و سپس اعتیاد می‌شوند.

سبب­ شناسی گرایش به اعتیاد و نگرش مثبت به آن

سبب­ شناسی گرایش به اعتیاد و نگرش مثبت به آن علل و عوامل مختلفی در ابعاد درون­‌فردی، بین­‌فردی و محیطی در گرایش افراد به مصرف مواد مخدر و وابستگی به آن تاثیر دارد

تماس با ما

همین حالا با ما تماس بگیرید. اطلاعات شما نزد ما محرمانه باقی می ماند.

شرایط پذیرش

  1. تمایل بیمار برای اقامت و بهبودی
  2. حداقل سن 18 و حداکثر 55
  3. دارا بودن سلامت نسبی جسمی و روانی با تایید روانشناس بالینی و پزشک مرکز
  4. دارا بودن شرایط پذیرش پس از مصاحبه و تایید سرپرست تیم درمان
  5. همراه داشتن کارت شناسایی معتبر
  6. همراه داشتن یک نفر از افراد درجه یک خانواده با کارت شناسایی معتبر به عنوان بیمار
  7. پرداخت هزینه کامل درمان یک دوره ۳۰ روزه هنگام تشکیل پرونده و پیش از آغاز هر دوره در صورت تمدید دوره
  8. حضور خانواده بیمار در جلسات آموزشی هفتگی که توسط مشاور خانواده مرکز برگزار می شود
  9. بیمار پس از اتمام هر دوره ۳۰ روزه و پیش از تمدید دوره بعدی با درخواست کتبی و هماهنگی خانواده و تایید سرپرست تیم درمان می تواند به مدت 24 الی 48 ساعت به همراه خانواده از مرخصی استفاده کند و مجددا ادامه درمان دهد.

تذکر: در این مرکز صرفا درمان غیر دارویی انجام می شود

  • ساعات کار: همه روزه ۲۴ ساعت شبانه روزی
  • تلفن: 09104325010 | 09104325030
  • نشانی: تهران - بزرگراه شهید خرازی - خروجی شهید اردستانی - کیلومتر 4 جاده روستای وردیج
  • ایمیل: info@verdij.com

فرم تماس آنلاین

دی ان ان